Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «SIEMENS»
Προφυλακιστέος ο πρώην διευθυντής της εταιρείας

Προφυλακιστέος κρίθηκε για δεύτερη φορά μετά την απολογία του στον 4ο ειδικό ανακριτή, Νίκο Ζαγοριανό, ο πρώην διευθυντής της «Siemens» Ελλάς, Ηλίας Γεωργίου. Στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σχετικά με την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της εταιρείας. Αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται - ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία - σε σχέση με τη σύμβαση του 1998 που υπέγραψε η εταιρεία με τον ΟΤΕ για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ. Αρνήθηκε επίσης ότι διακίνησε «μαύρο» χρήμα και φέρεται να υποστήριξε ότι κατά την περίοδο που υπηρέτησε στη «Siemens» και μέχρι το 1998 που αποχώρησε, τα όποια χρήματα κατατίθονταν από τη μητρική εταιρεία στους λογαριασμούς του, δηλώνονταν κανονικά στους ισολογισμούς και γι' αυτό ποτέ δεν ελέγχθηκε η αποστολή και η προέλευσή τους. Για το έμβασμα των 200.000 μάρκων που το 1998 φεύγει από λογαριασμό που διαχειριζόταν και κατατίθεται σε άλλον με το κωδικό όνομα «Ρόκος», για τον οποίο υπήρχαν υπόνοιες ότι ανήκει σε πολιτικό πρόσωπο, ερωτηθείς σχετικά από τον ανακριτή, ο Γεωργίου απάντησε πως δε γνωρίζει ποιoς είναι ο δικαιούχος. Αρνήθηκε, επίσης, ότι διαχειριζόταν το λογαριασμό με το κωδικό όνομα «Φραντς», όπως ισχυρίστηκε ο συγκατηγορούμενός του Γιώργος Σκαρπέλης.

Οσο για τους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς σε Αυστρία και Ελβετία, που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον πρώτο ο κατηγορούμενος ήταν δικαιούχος και στον δεύτερο είχε εξουσιοδοτηθεί για να τον διαχειρίζεται, αναφέρει ότι τους άνοιξε καθ' υπόδειξη των Γερμανών στελεχών της «Siemens». Μάλιστα, οι Γερμανοί μέχρι το 1999 «είχαν το δικαίωμα νόμιμα να δαπανούν χρήματα χωρίς παραστατικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείας και πιο συγκεκριμένα για αφανείς σκοπούς και αφανείς υπηρεσίες σε σχέση πάντοτε με μεγάλα και πολύπλοκα έργα».

Σε ερώτηση μάλιστα του ειδικού ανακριτή «τι εννοείτε με τον όρο "αφανείς σκοποί" και "αφανείς υπηρεσίες", ο Ηλ. Γεωργίου απάντησε: «Π.χ., υπήρχαν κάποιες εξυπηρετήσεις που ήθελαν να κάνουν οι Γερμανοί, όπως να πληρώσουν το ξενοδοχείο ενός πελάτη, γεγονός που δεν ήθελαν να γίνει γνωστό προς τα έξω για δικούς τους λόγους. Μετά υπήρχαν και κάποια τιμολόγια που για λόγους που γνώριζαν εκείνοι, δεν έπρεπε να πληρωθούν από τα επίσημα ταμεία της "Siemens"». Τέλος, ο Ηλ. Γεωργίου έκανε λόγο και για «υψηλόβαθμες» γνωριμίες του Γ. Σκαρπέλη στη «Siemens», αναφέρει ότι τον επίμαχο λογαριασμό διαχειριζόταν το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και πως «προκύπτει ότι ένα μέρος χρημάτων από το λογαριασμό του Σκαρπέλη πήγαινε σε εταιρείες που μου υποδείκνυε εκείνος και πιθανολογώ ότι ήταν συμφερόντων του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολογήθηκαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι(2018-10-11 00:00:00.0)
Κλήσεις σε απολογία για SIEMENS(2011-10-12 00:00:00.0)
Απαγόρευση εξόδου για τον Π. Καρακώστα(2010-08-28 00:00:00.0)
Ποινική δίωξη για τον «Ερμή» του στρατού(2010-06-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-07-28 00:00:00.0)
Δεσμεύτηκε η περιουσία του Χ. Καραβέλα(2009-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ